2015. novemberben kezdte meg működését a MUDITA, az Idősek Dharma Közössége keretében működő klub, majd megalakult a MUDITA Alapítvány. Az alapítványt a Buddhista Misszió és A Tan Kapuja Buddhista Egyház hozta létre, azt a Fővárosi Törvényszék 2019. április 3-án jegyezte be. A Karma-Kagyüpa Közösség, bár végül nem tudott csatlakozni formálisan, ígéretet tett arra, hogy az alapítvány munkáját a jövőben is támogatni fogja.

Az Alapítvány célja egy buddhista szellemiségű, elsősorban egymás kölcsönös segítésére és támogatására alapozott idősotthon létrehozása, ahol a lakóknak lehetőségük nyílik színvonalas közösségi élet megteremtésére, közös gyakorlásra és fejlődésre, az elmagányosodás helyett a napjaiknak értelmet adó minőségi életre.
 
Ezt az elképzelést több lépcsőben tudjuk csak megvalósítani. A legközelebbi cél olyan közösségi tér, nappali otthon létrehozása, mely lehetőséget nyújt az érdeklődők számára, hogy heti 3-5 napra kiterjedő nappali együttléttel és közös buddhista gyakorlással segítsék egymást a szellemi fejlődésben. Az alapítvány buddhista tanítások és közös programok szervezésével, és alkalmi egészségügyi felügyelettel igyekszik segíteni abban, hogy a résztvevők a hétköznapokat tartalommal tudják megtölteni.
 
A következő lépcsőben igyekszünk megoldani a heti folyamatos nappali együttlétet, a napi közös étkezést, a színvonalasabb és rendszeresebb egészségügyi ellátást, majd innen lépnénk tovább egy olyan idősotthon felé, amely valódi lakóközösség, ahol a szakszemélyzet munkája mellett a tagok egymás támogatására, a kölcsönös segítségnyújtásra is számíthatnak.
 
Az alapítvány működését 2015 végén idősek klubja formájában kezdte meg. Az alapító közösségek ekkor írtak alá egy szándéknyilatkozatot az együttműködésre. A klub azóta is működik, kéthetente vasárnaponként kínál programot – amit a jelenlegi helyzetben kénytelen volt egy időre felfüggeszteni – amelyben buddhista szellemű előadások, közös gyakorlások és a közösséget erősítő események szerepelnek. Az együttműködés a következő területeken fogalmazódott meg: idősek gondozása, a klub működtetése, hospice ellátás, buddhista temetési szertartás, az elhunytak emlékének ápolása, sírgondozás.
 
A munkát öttagú kuratórium irányítja és egy önkéntes munkacsoport támogatja. Törekvéseink megvalósításáshoz mindenki segítségét szívesen fogadjuk, aki elméleti vagy gyakorlati tudásával, anyagi támogatással részt venne a fenti célok megvalósításában.

Az alapítvány kedvezményezettjei buddhista elveket követő időskorú személyek, függetlenül attól, hogy melyik buddhista közösség tagjai, vagy formális tagság nélkül mely buddhista közösség hagyományait követik.
 
A muditá szanszkrit és páli nyelven együttérző örömöt, a másik ember jótulajdonságainak elismerését jelenti, a névvel is igyekszünk kifejezni azokat az elveket, amelyek mentén az alapítvány működni kíván. Célunk, hogy segítséget nyújtsunk idős, buddhista elveket valló embereknek, távlatilag pedig az, hogy nemzedékek egymást segítő tevékenységén alapuló otthont hozzunk létre, azt működtessük.
 
Mivel támogatható az alapítvány?
Az alapítványi célok megvalósítását segítő
- önkéntes munkával, programszervezéssel
- a közösségi programok lebonyolítására alkalmas helyszín vagy helyiség rendelkezésre bocsátásával
- alkalmi vagy rendszeres pénzbeli támogatással
- idősek otthonának alkalmas nagyobb épület, vagy bővíthető családi ház felajánlásával megfizethető áron vagy adományként.


Részletes információ:
Az alapítvány rövid neve: MUDITA Alapítvány
Angol megnevezés: 
MUDITA Community of Elderly Buddhist Foundation
Székhelye: 
1117 Budapest Karinthy Frigyes út 5. I. em. 10.
Pénzforgalmi jelzőszáma: 
10404072-50526885-77701007
K&H Bank Zrt. 407. sz. Lakossági Fiók
 
Weboldal: https://www.mudita-alapitvany.hu/
Kapcsolat: info@mudita-alapitvany.hu
Farkas Pál kuratóriumi elnök
hamso@tkbf.hu
06 70 330 3890
Dr. Pressing Lajos kuratóriumi tag
Dr. Rodák Margit kuratóriumi tag rodak.margit@gmail.com
06 30 475 5175
 
Az Alapítvány munkáját kuratóriumi tagként és szakértőként Polacsek Lajos és Nagy Gábor támogatja.
 
Munkacsoport:
Tapolcai Ágnes
atapolcai@gmail.com
Horváth Ágnes
agi.kaunitz@gmail.com
06 70 530 7052
Facebook csoport: Mudita Buddhista Közösség
www.facebook.com/220267391772596
Kerti Mária
padmaratna1@gmail.com
06 20 804 1095

06 70 330 3890
Farkas Pál
info@mudita-alapitvany.hu