2014-ben A Tan Kapuja Buddhista Egyház tagjai egy nyugodt szigetet teremtettek a hatalmas digitális információtengerben: létrehozták a Buddha FM internetes rádiót, így az interneten is elérhetővé tették a Tant.

 

A Buddha FM szándéknyilatkozata:

A szándékunk az, hogy olyan rádióadót hozzunk létre, amely a Buddha tanításait minél sokszínűbben, számtalan nézőpontból tárja a hallgatók elé. Ezzel a tettünkkel is a szenvedés megszüntetéséhez vezető nemes nyolcrétű ösvényt szeretnénk járni, különös figyelmet szentelve az ösvény egyik fontos tagjának, a helyes beszédnek.
     Így a rádióban kerüljük a hazug beszédet, a rágalmazást, tartózkodunk a durva beszédtől és a haszontalan fecsegéstől. Nem állítunk féligazságokat vagy hazugságokat pusztán azért, hogy szórakoztassunk. Nem terjesztünk pletykákat, nem festünk hamis képet, nem keltjük mások rossz hírét. Nem beszélünk sokat feleslegesen csak azért, hogy a hallgatóink ne érezzék egyedül magukat. Tudjuk, hogy a beszédnek következményei vannak, még ha nem is annyira nyilvánvalóak, mint a tetteké. Nem szeretnénk egyike lenni azoknak a médiaeszközöknek, amelyek figyelemelterelő, üresen szórakoztató, médiazajt felhangosító műsorokat produkálnak. Arra törekszünk, hogy a rádióban elhangzó szavak, hangok és zenék bölcsességet, békét, egyensúlyt sugározzanak, és utat mutassanak a szenvedés megszűnéséhez.
     Szándékunk igazmondással megszolgálni a hallgatók bizalmát, hogy a műsoraink a barátságot, összetartozást segítsék elő különféle közösségek, hallgatók és műsorkészítők között, tisztelve a nézőpontok sokféleségét. Szeretnénk a megfelelő időben a tényekkel összhangban a buddhista tanításokról és a hozzájuk kapcsolódó témákról beszélni legjobb tudásunk szerint, közvetítve vagy tolmácsolva megbízható és hiteles tanítók és mesterek szavait.

 

A Buddha FM tevékenysége:

Olyan műsorok létrehozásán dolgozunk, amelyek megismertetik a hallgatókat a különböző buddhista irányzatokkal. Az irányzatok hiteles bemutatása csökkentheti azt az óriási tévképzetet, amely szerint egyik irányzat a másik felett áll. Külföldön és Magyarországon élő szerzetesek, kutatók, gyakorló világi buddhisták tanítását, életét, gyakorlását mutatjuk be, és kiemelten foglalkozunk a magyarországi buddhizmus történetével. Feladatunknak érezzük a magyar és világirodalomból szemezgetve hangoskönyvek vagy akár rádiójátékok készítését.
     A rádió elsősorban A Tan Kapuja Buddhista Egyházhoz kötődik, ugyanakkor törekszik arra, hogy a rádió működésében minden olyan közösség részt vegyen, az adásban egyenlő arányban szerepeljen, amely hitelesen tudja képviselni a buddhizmus tanítását. A közösségek előtt a rádió teljes mértékben nyitott.
     A rádió nem a versenyképesség és profit mentén tevékenykedik, nem sugároz reklámokat, az ember mindennapi küzdelmeiben próbál segítséget nyújtani a buddhista tanítások közvetítése által. A célcsoportba mindenki beletartozik, aki úgy érzi, hogy a betegség, szomorúság, öregség és halál legyőzhető.
     Figyeljük a világ buddhista történéseit, és heti rendszerességgel fordítjuk a híreket, melyeknek hitelességét legjobb tudásunk szerint ellenőrizzük. Célunk a magyarországi média számára buddhista hírek autentikus forrásává válni, ezáltal elkerülni a hiteltelen és káros hírek terjedését, és eljuttatni a hallgatókhoz és az olvasókhoz is a buddhizmus pozitív megnyilvánulásait. A híreket honlapunkon írásban is megjelentetjük.
     Blogoldalunkon bemutatkozási lehetőséget adunk riportalanyainknak.

 

Jelenlegi rendszeres műsorok:

 • Fél Lótusz – Gyakorlati tanácsok a meditációhoz
 • Mint az összetört gong – Közös meditáció
 • Tiszta vizű mély tó – Alaptanítások
 • A csend elszakad – Gyakori kérdések a buddhizmusról
 • Átjáró – A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola műsora
 • Napúton át a téren – Barangolások más hagyományok között – Magazinműsor
 • Hírek, könyvajánló – Buddhizmusról itthonról és a nagyvilágból
 • Programajánló – Mit? Hol? Mikor?
 • Száll magasba tó hattyúja – Versek, legendák, történetek
 • Nem lát meg a halálkirály – Mesék a világ minden tájáról
 • Üzenet az őzek ligetéből – A buddhizmus szent szövegei
 • Számtalan születésen át – Magyar Orientalisták
 • Tanítóbeszédek / Dhammatalk – Tanítások magyarul és angolul
 • Mindent Tibetről! – A tibeti buddhizmus világa
 • A hallgatók Birodalma – A hallgatók írásai, kívánságai
 • Afternoon tea – Angol nyelvű teadélután

 

Kapcsolattartás és pályázatok:

Komoly levelezést folytatunk a hallgatókkal, pályázatokat írunk ki. Ilyen a négy évszakon át tartó haikupályázat tél, tavasz, nyár, ősz témában vagy a most is éppen zajló történetek és gyerekrajzok gyűjtése a dalai láma könyvéhez. A könyvet a hallgatók történeteivel – háláról, együttérzésről és örömről – őszentsége születésnapjára küldjük el. A következő pályázatunk mantrák megzenésítéséről és magyarosításáról szól majd.
     A rádióban rendszeresen szereplő magyarországi buddhista tanítók: Cser Zoltán, Csöpel Láma, Dobos Andrea Beáta, Dobosy Antal, Farkas Pál, Jakab Katalin, Mireisz László, Pressing Lajos, Tóth Zsuzsanna, Vaszi Sándor „Urgyen”
     A rádióban tanítóbeszédet adó mesterek listája folyamatosan bővül: A XIV. dalai láma, Ácsán Cshá, Karma Lekshe Tsomo, Thich Nhat Hanh, Kalu Rinpocse, Őszentsége Szakja Trizin, Ácsán Brahm, Ácsán Bódhipálá, Ácsán Vadzsíró, Ácsán Dhammánandó, Tiszteletreméltó Khammai Dhammaszámi professzor, Csatral Rinpocse, Ácsán Dzsajaszáró, Ácsán Mahá Bua, Khandro La.

 

BUDDHA FM – ADÁSBAN A TAN