Mánfa, Fábián Béla út 87.
Térkép

06-70-657-3160
Jakab Gábor

Email

A Tan Kapuja Buddhista Egyház 2008-ban vásárolta meg a mánfai Collegium Martineumot, amely összesen közel 1000 m2 alapterületű két épületből áll, melyek csaknem félhektárnyi, a domboldalra felhúzódó telken állnak. A régi épület patinás parasztház, melyet tetőtér-beépítéssel és toldaléképülettel nagyobbítottak és tettek komfortossá, a nagy telek domboldali részén pedig új építésű, modern épület emelkedik.

Mánfa a Mecsek hegyvonulataival határolva, Pécs és Komló között félúton elhelyezkedő, festőien szép, 870 lakosú község, változatos táji adottságokkal és jó közlekedésföldrajzi viszonyokkal. Vonzó turisztikai célpont (Árpád-kori templom, természetvédelmi oltalom alatt álló Melegmányi-völgy, Gyula-forrás, Kőlyuk-barlang, Vágottpuszta, túraútvonalak, falusi turizmus, kiváló gyógyfürdők, így Orfű és Sikonda közelsége).

Az ingatlan régi épülete hagyományos polgárház, Mánfa főutcáján található, a település keleti részén, környezetében gondosan karbantartott lakóházak sorakoznak. Az épület utcai frontjának földszintjén nagy ebédlőt és konyhát találhatunk. Az épület összkomfortos, a 2-4 személyes hálókhoz fürdőszobák csatlakoznak. Az utca szemközi oldalánál, az utcával párhuzamosan fut a települést átszelő patak. A szemközti házakat, illetve kiskereskedelmi egységet kisebb-nagyobb hidakon keresztül lehet megközelíteni. A patakparton végig virágos parkokat, pihenőhelyeket alakítottak ki. Az utca szilárd burkolattal ellátott.

Az ingatlan nagyméretű, hosszan elnyúló, keskeny, szabálytalan alakú telke az utca szintjétől számítva 60-70 m-en keresztül enyhén, majd meredeken emelkedik. A telek alsó része keskenyebb, felső része szélesebb téglalap formájú. Itt emelkedik a szinteltolásos új épület, amely földszint plusz két emelet kialakítású, hátsó falazata a mögötte magasodó hegynek támaszkodik, a szobák többségéből ragyogó kilátással a falura és a környező erdős hegyoldalakra.

Az Egyház elvonulási központként és alkotóházként kívánja hasznosítani az épületeket, melyek közül egyelőre a régi épület felújítása és karbantartása fejeződött be, amit nemsokára az udvar rendbetétele, majd az új épület felújítása, a telek bekerítése és kertészeti rendezése követ. Hosszú távon elképzelhetőnek tartjuk, hogy a 18 kilométernyire fekvő megyeszékhely, Pécs lehetőségeit kihasználva a Főiskola kihelyezett tagozatát működtetjük majd itt, hétvégenként és a szünetekben fenntartva az elvonulási központ működését is.