Budapest, XVI., Rákosi út 77.
Térkép

+36 (30) 244 2441
Email

A Mokusho Zen Ház a japán soto zen vonalát követi, melyet Yvon Myoken Bec alapított, 1992-ben. A zen gyakorlása a zazen, mely az elmúlt 2500 évben megszakítás nélkül hagyományozódott mesterről tanítványra. Keresztbe tett lábakkal, egyenes háttal ülve, a testtartásra és a légzésre koncentrálni, bármiféle haszonszerzés, vagy cél nélkül. Elengedni a gondolatokat, hogy had haladjanak, mint felhő az égen. A zazen az egyetlen gyakorlat melyben Buddha elérte a felébredést. Zazenben ülni annyi, mint eljutni Buddha tapasztalásának szívébe.

Ez a tanítás érkezett 1967-ben Európába, amikor Kodo Sawaki, a 20. századi zent megreformáló mester, Franciaországba küldte tanítványát, Taisen Deshimarut. Deshimaru mester 15 évig élt és tanított Párizsban, ahol megalapította az első nagy nyugati zen templomot, a „la Gendronniére”-t. Yvon Myoken Bec is itt találkozott a zazen gyakorlásával és később szerzetesi avatást kapott. Deshimaru mester 1982-ben halt meg, tanítványaira hagyva a zen gyakorlásának továbbadásának misszióját. Első követője és utódja, Mokusho Zeisler István volt, aki háromévesen költözött Budapestről Franciaországba szüleivel. Deshimaru halála után, 1984-ben Dharma átadást kapott és karizmatikus egyéniségével valamint rendkívüli energiájával tartotta össze a közösséget. Vissza kívánt térni szülőhazájába, hogy elhozza a zazen gyakorlását. Azonban, 1990-ben bekövetkezett korai halálakor Myoken mesterre hagyta a küldetést, hogy dojot alapítson Budapesten és elhozza Magyarországra és Kelet Európába az igazi zen gyakorlását.

Myoken mester az elmúlt 24 évben három templomot alapított és számos szerzetest, valamint világi gyakorlót avatott. A Taisenji zen templom a mindennapi gyakorlás helyszíne Budapesten, ahol reggelente és esténként van lehetőség zazen gyakorlásra. A Mokusho Zen Ház másik fő pillére a bukaresti Mokushozenji, mindennapi zazen gyakorlást nyújtva a romániai közösség számára. A pilisszentlászlói Hoboji zen templom, Kelet-Európa első zen temploma, ahol rendszerint az intenzív elvonulási periódusok (sesshinek) kerülnek megrendezésre. Az általában 5, 7 vagy 10 napos sesshinek során a napi többszöri zazen mellett közös étkezések, templom körüli munkák teszik ki a napirendet. Hagyományosan a Hobojiban kerül megrendezésre, minden évben a 40 napos nyári elvonulás is. Magyarországon ezen kívül Szombathelyen, Debrecenben és Szigetszentmiklósón van lehetőség a zazen gyakorlására a Mokusho Zen Ház közösségével.